Яжте шоколад и живейте по-дълго

ШОКОЛАД

Знаете ли, че няколко блокчета първокласен тъмен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле? Нови изследвания разкриват ползите за здравето от шоколада със 70% или повече какао. Яжте шоколад и живейте по-дълго!

Ползите:

За сърцето

В шоколада с високо съдържание на какао се съдържат флаваноли. Изследвания показват, че тези антиоксиданти помагат да се предотврати активирането на процеси, допринасящи за сърдечно-съдовите заболявания. Друго проучване твърди, че консумацията на флаваноли намалява някои от щетите, причинени артериите от тютюнопушенето. Яденето на малки количества шоколад има същите антисъсирващи ефекти като аспирина.
Парче шоколад дневно може да има същия ефект за високото кръвно налягане като половин час упражнения, твърдят австралийски учени. Изследването е публикувано в BMC Medicine. То показва, че шоколадът въздейства положително на хората, страдащи от високо кръвно и може да намали риска от инфаркт с 20%.

За мозъка

Магнезият е от съществено значение за здравето на мозъка. Шоколадът е един от най-богатите източници на магнезий. Американско проучване показва, че какаовият продукт съдържа антиоксидант (epicatechin), който може да предпазва от натрупването на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания. Други изследвания доказват, че шоколадът помага на паметта, концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка.

За имунната система

В British Journal Of Cancer е публикувано японско проучване. То посочва, че фенолите (натурални антиоксиданти в шоколада) засилват имунната система.

За стреса

Консумацията на 40 грама тъмен шоколад всеки ден в продължение на две седмици намалява стресовите хормони при пациенти с умерена до висока тревожност. Това твърдят учени в проучване, публикувано в „American Chemical Society’s Journal Of Proteome Research“.

И за дълголетие…

Изследване, обхванало близо 8000 души, показа, че тези, които ядат шоколад живеят почти с една година по-дълго от тези, които не. Лошата новина е, че ефектът се наблюдава предимно при мъже. Смята се, че някои свойства на шоколада са по-ефективни при мъжете, отколкото при жените, но причините не са известни.

по материали на  Health.bg

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply