Развенчаха ползата от диетите

развенчаха ползата от диетите

Хората с наднормено тегло стават все повече, а темата диети сякаш няма край. Всеки ден се появяват нови, все по-абсурдни, с обещания за бързо сваляне на килограми. В крайна сметка резултатът от поредната диета е възстановяване на теглото, натрупване на все повече тлъстини и огромно разочарование. А някои диети могат да бъдат дори опасни за здравето. Съвременната медицинска наука и диетология категорично развенчаха ползата от диетите. Затова е важно да знаем най-популярните митове, свързани с отслабването, които изграждат неверни представи и блокират усилията ни в борбата с килограмите. Едва тогава можем да се научим да използвате естествените възможности на организма да изгаря калории, за да поддържаме нормално тегло и да бъдем здрави.

Мит № 1:  Гладуването

Ограничителните нискокалорийни диети подават тревожен сигнал на нашия метаболизъм, че може да умрем от глад и той преминава в режим на защита „за оцеляване“. В този режим той разгражда мускули и складира все повече мазнини, които имат много по-бавен метаболизъм. Мускулите изгарят седем пъти повече калории от мастите. Те горят енергия дори в покой и по време на сън. Следователно режимът на оцеляване, трупайки мазнини, забавя нашият цялостен метаболизъм. Точно поради това „йо-йо ефектът” от диетите е не само неприятен, но и вреден за нас.

Мит № 2:  Всички калории са еднакви

Твърдението, че всички калории са еднакви, е невярно. Те са еднакви само от гледна точка на съдържаната енергия. В 1 г. протеини и 1 г. въглехидрати се съдържат по 4 калории, а в 1 г. мазнини – около 9 калории, независимо от вида на храната. Различието идва от енергията, която организмът изразходва при преработването на различните хранителни вещества. Най-много енергия е необходима за разграждането и съхранението на протеините, т.е. те имат най-голям термичен ефект. Затова протеините ускоряват метаболизма с до 30%, докато мазнините и въглехидратите го ускоряват до 5%. Освен това, сравнени с въглехидратите, протеините повишават много повече усещането за ситост, макар че съдържат еднакво количество калории на грам. На това се базират протеиновите диети. Тъй като цялостната дейност на нашето тяло е много сложен процес, всеки недостиг на хранителни съставки води до застрашаващи нарушения на метаболизма и натоварване на определени органи и системи.

Следователно източникът на калории е толкова важен, колкото и количеството им и затова балансираният хранителен режим е от огромно значение. Той позволява на тялото да функционира нормално. Оптималното разпределение на храненията във времето от друга страна помага калориите да бъдат използвани възможно най-пълноценно. Така намалява нуждата тялото да ги складира като мазнини.

Мит № 3:  Въглехидратите са виновни

Въглехидратите са основен енергиен източник за мозъка, мускулите и сърцето. Следователно без тях също не можем. Важно е да контролираме дневния прием на въглехидрати, но много по-важен е техният вид. Само глюкозата (захар, хляб, тестени изделия и сладки изкушения) навлиза директно в кръвта и повишава рязко нивото на инсулина. А високите инсулинови нива са основна причина за увеличаване на мастните депа. Въглехидратите от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни имат по-дълги вериги и трябва първо да бъдат преобразувани в глюкоза в черния дроб и от там попадат по-бавно в кръвния поток. Освен това те са в комплект с полезни фибри, витамини и минерали.  Растителните влакна (фибри) са изградени от целулоза, която е несмилаем въглехидрат, не се усвоява и следователно не влияе на инсулина. От друга страна растителните влакна действат като спирачка на скоростта, с която другите въглехидрати навлизат в кръвта и предпазват от прекалено бързото усвояване на храната.

Мит  №4:  От мазнините се пълнее

Остаряло и невярно схващане. Приемът на правилните мазнини е част от здравословния начин на хранене. Те са нужни за усвояването на мастноразтворимите витамини A, D, E и K, както и за производството на хормони. Доставят ни есенциалните мастни киселини, които не могат да бъдат синтезирани в тялото и се набавят задължително чрез храната. Мазнините са необходими за здрава кожа и играят важна роля при развитието на нервната система и зрението у децата. Здравословният дневен прием на мазнини трябва да бъде около 20-30% от дневния калориен прием. Най-новите изследвания доказаха, че не трябва да приравняваме телесните мазнини с тези, идващи от храната (както напр. холестеролът от яйцата и този в тялото). Телесните мазнини са резултат на биохимичните процеси в организма и могат да бъдат изградени и от въглехидрати и протеини. Също така не приемът на мазнини води до напълняване, а тяхното количество.

Мит № 5:  По-добре без закуска

Невярно твърдение и една от най-често срещаните грешки при всеки опит за отслабване.. Ако искате тялото ви да изгаря повече мазнини, никога не пропускайте закуската. Закуската задвижва метаболизма и стимулира работата на мозъка. По време на сън с около 30%. се забавят процесите в организма. Спряло е и набавянето на хранителни вещества. Със закуската вие подавате на тялото гориво (протеини, въглехидрати, мазнини), които да му дадат сила и енергия през предстоящия ден и сигнал да забърза метаболизма. В противен случай, пропускайки основно хранене, вие стартирате режима на оцеляване и организмът започва да складира мазнини.

Мит № 6:  Храненето късно вечер води до напълняване

Разпространено заблуждение! Важен е общият обем храна, консумирана за деня, както и физическата активност. Същевременно е важно и времето между вечерята и съня. Ако то е повече от 3-4 часа и човек се чувства гладен, една лека закуска ще бъде полезна и ще помогне за поддържането на метаболизма.

Мит № 7:  Стой далеч от солта

Нашето тяло е изградено основно от вода и сол. Те са и водеща съставка на телесните течности. Солта е един от най-важните елементи, които участват в обмяната на веществата. Естествено, с количеството не трябва да се прекалява и трябва да се има предвид, че много полуфабрикати съдържат прекалено много сол. Все повече клинични изследвания доказват, че не солта повишава артериалното налягане, както и че отсъствието на сол в храната повишава нивото на “лошия” холестерол (липопротеините с ниска плътност), с които е свързано развитието на атеросклероза, инфарктите и инсултите.

Мит № 8: Пикантната храна е вредна за стомаха.

Вярно е обратното! Лютото и подправките помагат за по-добрата работа на черния дроб и жлъчката, ускоряват обмяната на веществата и имат оздравяващ ефект върху стомашно-чревния тракт, защото подобряват кръвообръщението.

Натрупаните през последните 10-15 години медицинските заключения доказаха, че комплексни сили и механизми контролират телесното тегло и метаболизма и влияят върху тяхната регулация. За съжаление утвърдените от десетилетия неправилни убеждения са създали у нас безкрайна поредица от навици и вярвания, които ни пречат да изградим правилен, здравословен начин на хранене и стил на живот и да постигнем идеалното тегло и оптимално здраве. Добрата новина е, че можем да управляваме тези процеси чрез правилно хранене и дозирано движение, за да запазим по-продължително добрата линия, младостта и здравето си и да се радваме на дълголетие.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply