Пирамида на храненето

хранителна пирамида

Международната здравна организация е разработила схема за правилно хранене, наречена „Пирамида на храненето”. Тя може да помогне на всеки от нас да си състави правилно дневно меню. В основата на пирамидата се намират продукти, произведени от житни растения. През деня човек трябва да приеме 6 порции от тези продукти, поне 4 от които да са направени от пълнозърнесто брашно, тъй като витамините и микроелементите се съдържат в обвивката на зърното. Бялото брашно, полираният ориз и други рафинирани съставки са по-скоро вредни, отколкото полезни – те съдържат само калории. Отсъствието в дневното меню на пълнозърнести продукти води до недостиг на витамини от група В в организма, а също на магнезий, цинк, хром.

На следващото стъпало на пирамидата се намират плодовете и зеленчуците. Ежедневно ни трябват минимум 5 порции. Плодовете трябва да са разнообразни и да се включват равномерно по време на храненията в протежение на целия ден. Разбира се важно е да знаете произхода на продукта, как и къде е отгледан. Не е тайна, че много стопанства в стремежа си да повишат добива, използват всякакви, в това число и недопустими методи за отглеждане на растенията, вследствие на което продуктите се насищат с вредни вещества и след това употребата им носи вреда на организма. Най-добре е да се употребяват плодове и зеленчуци, отглеждани в малки частни стопанства или с доказан произход.

На следващият етаж на пирамидата са продуктите, съдържащи белтъци. От тях трябва да приемате 3 порции дневно. В състава на една порция може да включите къс месо, колкото дланта ви или чаша кисело мляко, домашни яйца, риба или други морски продукти. В седмичното меню блюдата от морски продукти задължително трябва да присъстват не по-малко от 3 пъти. В рибните мазнини се съдържа Омега-3. Според последните научни данни, без това вещество нормалното функциониране на организма практически е невъзможно.
На върха на пирамидата  се намират продуктите, чиято употреба следва да избягвате. А именно: захар, различни безалкохолни напитки и натурални сокове с оцветители, стабилизатори и консерванти, алкохол и кафе в големи количества.

Парадоксът е, че ние се храним по схемата на пирамидата, но обърната наопаки. Т.е. не се храним с това, което е полезно, а ядем и пием това, което е вредно. От тук се получава и недостигът в организма на вещества, абсолютно необходими за съществуването му. За тяхната липса алармират признаци като: продължително чувство на умора, безпричинна раздразнителност, безсъние, проблеми с косата, ноктите, кожата, отслабен имунитет, поява на синини, проблеми с храносмилането, хипертония и др.

Изводът се налага от само себе си – необходимо е да се попълват запасите от витамини и минерали в организма, но не с какви да е, а с натурални. И като знаем, че количеството на витамините и минералите в повечето храни в днешно време е чувствително намаляло, единственият начин да си ги набавим в добър вид и подходящо количество е да се обърнем към хранителни добавки като ежедневно допълнение на нашето меню. Не на последно място е много важно да изберем хранителни добавки с доказано качество и добър производител.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Вашият коментар