Оптималното здраве

Какво разбираме под оптимално здраве?  dailyPicture1

Ако всяка клетка от нашето тяло функционира нормално и без отклонения, следователно тя е здрава и за никакви болести не може да става дума. Когато е здрава всяка градивна частица, здраво е и цялото тяло. А в здравото тяло живее здрав дух!

За съжаление може да се каже, че оптималното здраве май вече се среща рядко.

Най-добрият начин да запазим здравето си колкото се може по-дълго е да се храним пълноценно, балансирано и умерено и да се движим достатъчно. Добре казано, но трудно за изпълнение, особено по отношение на храненето.

В днешно време е невъзможно да задоволим нуждата на организма от хранителни вещества, витамини и минерали единствено чрез храната. Хранителните продукти вече не са толкова чисти и богати на полезни съставки, както в миналото. Причините са много – начинът на отглеждане, транспортиране, съхранение, почистване и др. А и ние вече не дишаме същия въздух, както нашите родители, баби и дядовци, не ни грее същото слънце, не пием същата вода…

Резултатите от изследванията на растенията, с които се храним, са меко казано плашещи. Погледнете тази сравнителна таблица, направена преди 16 години в  Black Forest Nutritional Institute Obertal, която показва намалението на витамини и минерали в някои плодове и зеленчуци само за 11 години:

Или тези таблици, също изразяващи драстичното намаление на съдържанието на важни за тялото ни минерали в избрани плодове и зеленчуци:

В резултат на тези и подобни данни правителството в някои държави препоръчва населението да увеличи приема на плодове и зеленчуци до 10 порции дневно. Звучи абсурдно, нали?! Можете ли да изядете 7-10 кг плодове и зеленчуци дневно? …

На края съвсем естествено следва въпросът: Как да опазим здравето и дълголетието си и как да се храним пълноценно и здравословно?

Много скоро ще поговорим и за това.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply