Ние не можем без холестерол!

организмът не може без холестерол

Повишеният холестерол и връзката му с приеманата от нас храна са повод за ежедневни притеснения на повечето хора. С тази статия искам да намаля тези притеснения. Искам да покажа истината за храната и мазнините, с които се храним. Тя е по-скоро научна, но се надявам, че е разбираема за всички. Ние не можем без холестерол!

Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм. Той е необходим за синтеза на:
* хормоните на кората на надбъбречната жлеза – кортизон, кортикостерон, алдостерон, *мъжките полови хормони – тестостерон и адростерон, * женските полови хормони – естрон, естриол, естрадиол, прогестерон, * витамин D, * жлъчните киселини и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

Човешкият организъм може да синтезира до 80% от холестерола, който му е необходим. Новосинтезираният холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там те се свързват със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins – Cholesterol, LDL-C, наричан от неспециалистите “лош холестерол“). LDL-C разнасят холестерола до всички клетки и тъкани на човешкото тяло, тъй като без него те не могат да функционират нормално.

При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава той се отлага по стените на кръвоносните съдове. Там образува печално известните атеросклеротични плаки. В началните стадии тези натрупвания са обратими. В кръвта има специална белтъчна защитна система и NO (азотен окис), които свързват натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). и ги отнасят обратно в черния дроб. Неспециалистите наричат HDL-C “добър холестерол“. Това название е твърде условно, тъй като HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове.

Трайното повишаване на нивото на холестерола в кръвта е болестно състояние от групата на дислипидемиите. Важно е да се знае, че здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната. Холестеролът, сам по себе си, не може да предизвика заболяване. Хиперхолестеролемията не е болест, а признак на някои болести на обмяната на веществата.

Нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е около 3,36 – 7,76 mmol/L (около 1,3 – 3,0 g/L). Когато съотношението LDL-C / HDL-C < 4, холестеролът не може да се отложи по стените на кръвоносните съдове!

Холестеролът се съдържа основно в хранителните продукти от животински произход.

Препоръчителният прием на холестерол с храната е до 300 mg (0,3 g) дневно. Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол! Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C.  Това значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C. Така те възпрепятстват неговото влизане в клетките. Това пък значително повишава риска за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Доказано е, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II.

Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържат транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!

В заключение бих искала да подчертая: хранете се нормално с естествени храни според вашия вкус и не преяждайте. Не се взирайте колко и какъв холестерол съдържа храната ви (вашият организъм си има грижа за това). Опитайте се да намалите ежедневния стрес. Движете се и спортувайте (движението подобрява обмяната на веществата). Ограничете въглехидратите до разумни количества. Добре е да ползвате качествени хранителни добавки. Така вашите съдове ще бъдат чисти от плаки, независимо от възрастта и ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

                                                                                                              автор д-р Лазарина Козарова

Източници: Станкушева, Т., Н. Дончева, М. Керековска, А. Гудев Практически подходи при лечението на дислипидемиите. София, “Знание” ООД, 1995, Веселка Дулева, 2007, Наредба № 23 от 19 юли 2005 г. на Министерството на здравеопазването за физиологичните норми за хранене на населението

Ако тази статия ви е била полезна, моля споделете я, за да помогнете на повече хора.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply