Не можем без селен

не можем без селен

До не много отдавна този силно отровен елемент се свързваше почти изключително с приложението му в електротехниката и копирната техника.
През последните десетилетия стана ясно, че той е изключително необходим за правилната функция на организма и не можем без селен.

Селенът влиза в състава на важния антиоксидантен ензим глутатион пероксидаза. Последният участва във фината регулация на жизнената дейност на клетките и клетъчната енергетика. Той е важен за обмяната на глюкозата, на елементите натрий, калий и калций. Селенът защитава от окислителна атака белтъците и липидите и др. При недостиг на селен се нарушава сериозно имунната защита на организма и ставаме особено чувствително на атаките на вирусите. Освен това селенът участва в синтеза на молекулата на ДНК. Той съхранява наследствената информация и затова е важен фактор в репродукцията на всички клетки на организма. Като мощен антиоксидант заедно с витамините Е, С и каротеноидите той се бори активно със свободните радикали, които са основни причинители на раковите и сърдечно-съдовите заболявания.

Оказа се, че във възрастта между 45 и 55 години и над 70 години много често селенът в организма намалява.

Селенът е много ефикасен при лечение на анемия, бронхиална астма, за възстановяването на паметта, при детска церебрална парализа и др. Той повлиява благотворно чернодробната функция и е особено ефикасна хранителна добавка при лечението на цирозата.

Селенът е изключително необходим при заболявания на опорно-двигателния апарат като артроза, артрит, счупвания на костите.

Съдържащите селен препарати са едни от най-ефективните при лечение на псориазис и други кожни заболявания.

Заедно с йода, селенът е изключително важен за поддържането функцията на щитовидната жлеза – както за произвеждането на хормона Т3, така и за регулиране на количеството му.

Тъй като се доказа, че селенът подмладява и удължава живота както на здравите, така и на болните, в скандинавските страни се предприе кампания на селенопрофилактика. Тя за кратко време даде удивителни резултати, а именно подмладяване на населението и удължаване на живота.

Естествени хранителни източници на селен (при условие, че не липсва в почвата) са пшеницата, броколито, доматите, кафявият ориз, бразилските орехи, яйцата, младите гъби, черният дроб, скариди, треска, сьомга, слънчоглед, синапено семе и овес.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply