Навици, които ни състаряват

 

Навици, които ни състаряват

Остаряването е естествен процес, който не се харесва никому. Много хора се опитват да върнат годините назад, когато вече стане твърде късно. Често те не се замислят, че с някои свои навици сами ускоряват процеса на остаряване. Въпреки, че възрастта не е определящ фактор за нашето излъчване и външен вид, е добре да знаем какво ни пречи да удължим времето на младежкото излъчване и да се освободим от навици, които ни състаряват.

1. Недостатъчен сън

Недоспиването влияе зле на здравето и изгледа на нашата кожа. Тя се регенерира по време на сън и почивка. Системното недоспиване е стрес за организма и може да доведе до повишаване на кръвното налягане, диабет, напълняване и преждевременно състаряване, промени в мозъчната дейност. Нуждата от сън е индивидуална, но минимум 6 часа сън са необходими за всички. Не ги пренебрегвайте!

2. Стрес

Стресът повишава концентрацията на хормоните адреналин, кортизол и норепинефрин в кръвта. Това води до свиване на артериите и повишаване на кръвното налягане. Нарушава се храненето на мозъка, а това влошава запаметяването и настроението. Стресът потиска имунната система и ни прави много по-податливи на болести, вpeди нa вcичĸи нaши opгaни и ocoбeнo мнoгo на ĸoжaта, като нарушава метаболизма на клетките. Има стресови ситуации, които не можем да избегнем. Същевременно в много случаи можем да се преборим с ежедневния стрес като активно променим начина си на мислене и емоционалните си нагласи.

3. Намалена физическа активност

Физическата активност е най-доброто средство срещу остаряването. Тя ускорява обмяната на веществата, подобрява работата на мозъка и останалите органи в нашето тяло. Тя поддържа здрави и еластични мускулите, кръвоносните съдове и ставите. Следователно, редовното занимание с умерен и приятен спорт забавя стареенето, поддържа ни в тонус и се грижи за нашата елегантна линия. Колкото и да сме ангажирани, винаги можем да намерим начин да отделим 20-тина минути на ден за натоварване, което ни е приятно – ходене, каране на колело, танцуване, гимнастика… Честото излизане сред природата, чистият въздух и приятните гледки намаляват стреса и повишават настроението.

4. Недостатъчна хидратация

Ние сме изградени преди всичко от вода. Тя е основна съставка и на кожата. Добре хидратираната кожа е гладка, тонизирана и със здрав вид. С напредването на възрастта процентното съдържание на вода в нашия организъм намалява, но много често ние сами ускоряваме и утежняваме този процес, като не пием достатъчно вода. Свежият вид на нашата кожа зависи преди всичко от водата, която пием, а не от овлажнителите, които прилагаме. Основната ежедневна нужда от вода за всеки от нас е 30 мл. на килограм телесно тегло. Увеличената физическа активност, изпотяването, горещото време, учестеното дишане, много сухият въздух изискват към това количество да добавяме съответно минимум 1/2 до 1 л. (понякога и повече) вода дневно.

5. Избягвате пресни плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти и ни предпазват от свободните радикали, които ускоряват стареенето и причиняват рак. Антиоксидантите са активни само няколко часа и затова организмът трябва да се презарежда с тях. Затова е най-добре на всеки 3-4 часа да хапваме плод или някакъв зеленчук.

6. Изключвате всякакви мазнини от диетата си

Ограничаването на наситените мазнини и трансмазнини е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. За цялостното здраве обаче е необходимо да се приемат ненаситените Омега-3 и 6 мазнини. Те забавят стареенето и поддържат доброто състояние на мозъка, сърцето, костите и кожата. Съдържат се в рибата, ядките, зехтина, яйцата, пълнозърнестия хляб.

7. Вредните навици

Пушенето предизвиква свиване на кръвоносните съдове и така ускорява процесите на стареене на кожата и води до ранна поява на бръчки. Поради намаленото кръвоснабдяване, кожата не получава необходимия й кислород. Нарушава се храненето и намаляват влакната колаген и еластин, които я поддържат гладка и стегната. Редовната употреба на алкохол пък води до дехидратация, недостиг на витамин С и В и увеличава свободните радикали.

8. Прекомерното излагане на слънце

Слънцето ни е необходимо, зa дa cмe здpaви. Но тpябвa дa сме внимателни, тъй като прекомерното излагане на слънце мoжe дa пpeдизвиĸa изгapяния нa ĸoжaтa, cyxoтa и натрупване нa cвoбoдни paдиĸaли. Те oĸиcлявaт ĸлeтĸитe и им пpeчат дa ce пoднoвявaт.

9. Липса на разнообразие и положителни емоции

В забързаното и натоварено ежедневие често не намираме време за малко разнообразие, среща с приятели, приятни мигове, посещение на интересни за нас места и събития. Всички те създават положителни емоции, поддържат младостта и забавят стареенето. Не ги пропускайте!

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply