Лютите чушки предпазват от грип и не само…

ЛЮТИВсеки от нас има нужда от силна имунна система, за да се предпази от заболявания. Наред с витамините и хранителните добавки, с които можем да подсилим имунната си система и устойчивостта на организма към вируси и инфекции, има и храни, които могат да подпомогнат организма ни през този труден период. Лютите чушки са едни от тях. Те са подправка за здравословен живот. Доказано е, че натуралните компоненти, съдържащи се в червените люти чушки и придаващи техния вкус, предпазват от вирусни инфекции,  убиват ракови клетки и имат противовъзпалително действие.

Съдържат и витамините  А и C. Те се отразяват положително върху храносмилането, като подобряват метаболизма и ускоряват процеса на изгаряне на мазнините. Имат и антиоксидантно действие. При всекидневното консумиране на люти чушки се успокоява дишането и се намаля болката, ако има такава, а също и се намалява телесната мазнина.Това ги прави особено подходящи за хората, които се борят с наднормено тегло. Те понижават нивата на холестерола и подобряват сърдечната дейност.

Парещият вкус на лютите чушки се придава от веществото капсаицин, което е силен антиоксидант. Капсаицинът е ароматно вещество, което е открито в семената на чушките и в жилките на листата им, но според учени веществото се съдържа също и в плода на чушката.

Тази единствена по рода си съставка има способността да подбужда раковите клетки на простатата да се самоубиват, възпира ставните болки и намалява нервните туморни влакна в мозъка.

От лютите чушки се приготвят чудодейни отвари, с които се лекува зачервено и възпалено гърло.

Все още не е ясно как точно става това, но е известно, че ацтеките и маите са смятали лютата чушка за афродизиак, който повишава сексуалното желание.

Вече е доказано, че лютите чушки и пикантните храни не предизвикват язва или раздразнение на тънките черва, както се смяташе по-рано.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply