Лептинът е важен фактор за резултатна диета

 

Лептинът е важен фактор за резултатна диета.Лептинът е важен фактор за резултатна диета. Ако знаехме това, нямаше да се чудим защо въпреки нашето старание топенето на мазнини и свалянето на килограми спират. В такива случаи “специалистите” ни съветват да намалим още повече калориите и да увеличим натоварването. Ноо… резултат пак няма. Къде е обяснението?

ЛЕПТИН – хормонът, който играе ключова роля в регулирането на енергийния баланс на организма, като контролира апетита. Името му на старогръцки означава „слаб” и той наистина се грижи за това да сме слаби, като информира центъра за ситост в хипоталамуса (дял в мозъка). Освен това, той има и още няколко важни функции в организма: регулира метаболизма, кръвната захар, кръвното налягане, репродуктивната  функция, имунната система, растежът на костите, телесната температура и др. Лептинът се произвежда предимно от мастните клетки на бялата мастна тъкан, но известни количества от него се секретират и от кафявата мастна тъкан, скелетната мускулатура, стомаха, черния дроб, яйчниците, плацентата при бременност и други тъкани.

На първо място лептинът регулира приема и разхода на енергия в организма, като влияе на метаболизма, информира центровете в мозъка и понижава апетита. Наред с това, той повишава температурата на тялото и то изразходва по-голямо количество енергия. Повишеното количество лептин увеличава секрецията на друг хормон, който също потиска апетита – α-MSH (Меланоцит-стимулиращ хормон). Лептинът повлиява и секрецията на репродуктивни хормони като гонадотропин. Тъй като лептинът се секретира основно от мастните клетки, жени с много нисък процент телесни мазнини (под 7-8%) често имат смущения в месечния цикъл и възможността за забременяване.

Върху производството на лептин влияят различни фактори: високият процент мазнини го повишава; нивата му са по-високи при жените; намалява с напредването на възрастта, намалява при физическа активност; увеличава се след хранене и особено при прием на глюкоза. Неврохормонът мелатонин, сектетиран по време на сън, увеличава производството на лептин и така се осъществява контрол върху апетита през нощта. Хора, които не спят достатъчно, не произвеждат достатъчно мелатонин и нарушават тази регулация, което увеличава апетита им. Стресът също потиска производството на лептин. Ниските нива на лептин водят до огладняване.

Гладуването и много ниският прием на калории понижават нивото на лептина и това повишава апетита. При прекратяване на гладуването обаче, нивото на лептина не се нормализира веднага и саморегулацията на енергийният прием остава нарушена. Това от своя страна води до перманентно преяждане и трупане на наднормени килограми, а от там и йо-йо ефекта на диетите.

Лептинова резистентност

Лептинът нормално започва да се покачва по време и след хранене и има за цел прекратяване на храненето. Затова е наречен още „хормон на ситостта”. Ако обаче мозъчните клетки не реагират на сигнала, въпреки високите нива на лептин, говорим за лептинова резистентност. Това създава измамно чувство на глад и води до свърхконсумация.

Наред с чувството на ситост, лептинът има задача да контролира и количеството мастна тъкан в организма. При увеличаване на мастните депа нивото на лептин се повишава, което би трябвало да намали апетита и да даде сигнал на тялото да гори повече мазнини, но при лептинова резистентност това не се случва – ние сме вечно гладни и трупаме все повече мазнини.

Лептинова резистентност има и когато спазваме стриктна диета, а в един момент преставаме да слабеем. Какво да правим тогава? Тук ни идва на помощ „щастливият ден”. Това е денят, в който си позволяваме да ядем всичко, което ни се иска, в границите на разумното, разбира се. Намаленият прием на калории, както и намаляването на мастните клетки, намаляват отделянето на лептин. Тялото се опитва да запази енергийните си запаси, забавя метаболизма и засилва чувството за глад, за да ни подтикне към прием на храна. Като увеличим приема на храна в „щастливия ден”, повишаваме нивото на лептина, ускорявайки метаболизма и намалявайки апетита. Честотата и времетраенето на „щастливите дни” зависи от нивото на подкожната мазнина и времетраенето на диетата. Колкото по-продължителна и по-стриктна е тя (следователно нивото на лептина се задържа ниско), толкова по-често се нуждаем от тях.

Предполага се, че хората с много повишено наднормено тегло, може би имат лептинова резистентност.

За щастие лептиновата резистентност е обратимо състояние. Тя се повлиява от намаляването на рафинираните въглехидрати и фруктозата, която не идва от плодове, както и намаляването на трансмазнините до минимални количества. Полезно е приемането на въглехидрати с нисък гликемичен индекс. Като увеличим приема на ненаситени мазнини от риба, авокадо, зехтин, сурови семена и ядки, ще увеличим и чувствителността си към лептин. Помага и приемът на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини. Много важно при лептинова резистентност е да се избягва преяждането, дори и на качествени храни. Ставайте от масата винаги леко гладни, след около 15 мин. чувството на глад ще изчезне, защото тогава мозъкът получава сигнал от лептина, че сте се нахранили. Така ще намалите лептиновата резистентност.

Най-добре е да приемате около 15-20% по-малко калории, отколкото са ви необходими, а ако искате да намалите теглото, но не ви се броят калории, просто намалете леко количеството храна и оставете сладкишите за „щастливия ден”.

 

 

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Leave a Reply