Водораслите са здравословна и полезна храна

 

водораслите като доказана здравословна и полезна хранаКакво можем да кажем за водораслите като доказана здравословна и полезна храна?

Много хора в днешно време търсят здравословен хранителен режим, който да им осигури здрав и продължителен живот. За съжаление в последните 50-тина години прогресивно намалява съдържанието на полезни хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Като резултат в някои страни се появяват абсурдни препоръки на правителствено ниво, като тази: с храната да се приемат 5-13 порции плодове и зеленчуци дневно. Осъществимо ли е това?…

И именно тук, колкото и невероятно да звучи, на помощ ни идва световният океан. Водораслите – огромно разнообразие от ядими видове. Повечето от тях съдържат всички или почти всички хранителни съставки, необходими за здравословен метаболизъм, достатъчна енергия и силна имунна система.

Една проста статистика на средната продължителност на живота, по данни на СЗО от 2008 г. показва: средно в света – 66 г., Европа – 78 г., Русия – 65 г., БГ – 73 г., Япония – 81 г., о. Окинава (Япония) – 85 г. Оказва се, че високата продължителност на живота в Япония и в частност на о. Окинава се дължи на начина на хранене. Голям дял в японската кухня заемат водораслите, а жителите на о.Окинава ги консумират най-често сурови.

водораслите здравословна храна водораслите са полезна храна

Морските растения се оказват чудодеен дар на природата. Те съдържат много по-голямо количество жизнено важни хранителни вещества от земните растения. Водораслите дават на човека това, което почвата не може да даде. Те са превъзходен източник на висококачестени белтъци, сравними по биологична стойност с животинските. Съдържат йод, жизненоважна съставка, имаща решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза и метаболизма на тялото. Йодът отговаря също така и за здравето на репродуктивната тъкан (гърдата, матката и простатата). Йодът е необходим и за здрава кожа, очи, нервни функции. В действителност всяка клетка от тялото се нуждае от йод.

Освен това морските растения са богати на желязо, магнезий, калий, бор, силициев диоксид, селен и хром. Т.е. те съдържат всички минерални соли и микроелементи, необходими за постигане на добро здраве и изграждане на костите и тъканите. Водораслите в повечето случаи съдържат повече минерали, отколкото сухоземните растения – често до 50 пъти повече. Не по-малко от 92 различни минерални елемента са намерени във водорасли. Тук има и някои елементи, които са ни необходими само в много малки количества, но чието присъствие въпреки това е от жизнено важно значение за нашето пълно благополучие.

Водораслите съдържат витамините В, А, Е, F, К, D и дори В12, който рядко се среща в храни от зеленчуков произход. Съдържанието на вит. С в някои от тях е по-високо от това в портокалите.

Тъй като са с високо съдържание на водноразтворими  фибри, естествен хлор и калий, морските зеленчуци имат защитен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система. Могат да намалят холестерола и да понижат високото кръвно налягане. Имат противовъзпалителни свойства. Притежават мощен детоксикиращ  ефект, като не само абсорбират токсини и тежки метали, но и стимулират образуването на азотен оксид и забавят процесите на стареене. Подобряват лимфния дренаж, повишават нивото на хемоглобина и подобряват чревните функции.

Водораслите съдействат за запазване на идеалното тегло, осигуряват прилив на енергия и защитават от вредните ултравиолетови лъчи.

Съдържат  несмилаема субстанция, алгинова киселина, която спомага за естественото прочистване на червата, тъй като обира токсините от стените на дебелото черво и предизвиква отстраняването им по естествен път.

Над 700 клинични изследвания, публикувани през последните 10-15 години от водещи специалисти в Япония, САЩ, Германия и Русия, доказват, че полизахаридът фукойдан е най-важният активен фито-елемент във водораслите, който притежава забележителни качества.
За него и уникалните му свойства ще ви разкажа в следващата статия.

Автор: Лазарина

В 40+ годишният си път като лекар-анестезиолог имам хиляди удовлетворяващи резултати в борбата за човешкия живот и здраве, което винаги е било повод за моя лична гордост. Наред с това още преди години разбрах, че класическата медицина често е безсилна, а лекарствата помагат за едно и увреждат други органи и системи в организма. Това ме насочи към алтернативна медицина и нестандартни методи, които отлично се съчетават или заместват класическите. От няколко години участвам в екип, който помага с практични съвети за здраве без лекарства и отслабване без диети. Диететиката и правилното хранене са моята втора специалност и съм щастлива, че благодарение на съветите ми и подходящи индивидуални програми, вече много хора се справиха с наднормено тегло и придружаващите го често заболявания. Прекрасно е, че резултатите са трайни и не изискват лишения и особени усилия. Прилагайки методиката, с която помагам на другите, самата аз трайно свалих много килограми и сега съм по-здрава и много по-енергична и с удоволствие споделям опита си и обогатявам познанията си.

Вашият коментар